Het gamen van de toekomst in 4K

Tien jaar geleden werd het ouderwets om te computeren of televisie te kijken op een beeldbuis. De HD-schermen maakten hun intrede, en met 4K lijkt nu hetzelfde te gebeuren. Steeds meer fabrikanten maken de overstap van Full HD naar Ultra HD (4K).

4K gaming en virtual reality

Nu duidelijk is dat 4K voor haarscherp en razendsnel beeld zorgt, is het logisch dat ontwikkelaars van virtual reality-games graag gebruikmaken van deze nieuwe techniek. Hoe scherper het beeld van een virtual reality-game, hoe meer de gebruiker het idee heeft zich echt in een andere wereld te geven.

Het gaat met name om de combinatie van technieken: fabrikanten experimenteren met de 4K-resolutie in combinatie met IPS-panelen. Die panelen komen we nu al tegen bij computerschermen en smartphones. IPS bestaat uit vloeibare kristallen moleculen, die levende kleuren en een sterk contrast verzorgen. Door IPS en 4K te combineren, kan de gebruiker geen onderscheid meer maken tussen nep en echt.

Het belang van de juiste PC onderdelen

Wie optimaal wil kunnen gamen in 4K, zal niet alleen een goed scherm, maar ook een goede videokaart moeten aanschaffen. Fabrikanten als Nvidia spitsen zich steeds meer toe op dergelijke videokaarten. Een videokaart die geschikt is voor 4K gaming verwerkt ongeveer 40 beelden per seconde (40 FPS), maar komt nooit onder de 30 beelden per seconde (30 FPS).

De computer moet het sneller verwerken van hogere kwaliteit beelden wel aan kunnen. De processor speelt daar een aardige rol in: een 4,7 GHz processor met 8 cores laat de gebruiker het maximale uit zijn of haar computer halen. Een moederbord met uitbreidingsmogelijkheden voor extra werkgeheugen zal ook van pas komen.

Om in 4K te kunnen gamen, zonder vastlopers, is ten minste 8 gigabyte aan RAM-geheugen nodig. Kies voor een voeding die krachtig genoeg is, maar ook energie-efficiënt is. Op die manier hoeft de computer de komende vijf jaar niet vervangen te worden.

Wat is 4K?

Onder ‘4K’ verstaan we een resolutie van 3840×2160 pixels of 4096×2160 pixels. Dat zijn vier maal zoveel pixels als in een full HD-scherm. Doordat het aantal pixels zo hoog is, is het beeld veel scherper dan het huidige HD-scherm. Wie het optimale uit het beeld wil halen, moet er voor zorgen dat de bron de hoge resolutie ondersteunt.

Doordat er meer pixels in een scherm moeten passen, zijn de pixels zelf kleiner. De gebruiker krijgt daardoor het idee haarscherp beeld te zien. De responstijd van het scherm gaat naar beneden tot soms wel 9,7 milliseconden. Daarbij is de refreshtijd variabel van 40 tot 60 Hertz: het beeld is dus niet alleen haarscherp, maar ook pijlsnel.

De toekomst biedt meer dan gaming

Als we de fabrikanten van virtual reality-apparatuur mogen geloven, gebruiken we in de toekomst 4K niet alleen voor gaming. Fabrikanten zetten in de toekomst ook in op de gezondheidszorg en het onderwijs. Daarbij valt te denken aan therapie tegen hoogtevrees en angst voor bepaalde omgevingen. En wat te denken van een virtueel ritje naar een uitbarstende vulkaan tijdens de aardrijkskundeles? De mogelijkheden van virtual reality en 4K zijn legio!